Κάνε εγγραφή τώρα στο homm®️ Loyalty Club και κέρδισε αυτομάτως το εκπτωτικό κουπόνι για την επόμενη σου κράτηση μαζί μας!

Αγροτουρισμός: 5 προορισμοί για επιστροφή στη φύση -Διαμονή σε πολυτελή καταλύματα, μέσα σε αμπέλια -Θα δείτε τον τρύγο, το άρμεγμα, θα ζήσετε στη φύση (iefimerida.gr)

Spread the love

https://www.iefimerida.gr/travel/agrotoyrismos-stin-ellada-poy-na-pao

Ο αγροτουρισμός είναι μια διαφορετική προσέγγιση διακοπών, πολύ δημοφιλής εδώ και χρόνια, ειδικά στο εξωτερικό, ο οποίος περιλαμβάνει επισκέψεις και διαμονή σε ανοιχτές, φιλόξενες φάρμες και καταλύματα που προσφέρουν πλήθος από εναλλακτικές δραστηριότητες.

Αν λοιπόν θέλετε να συμμετέχετε σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες, όπως είναι η διαδικασία του τρύγου ή το άρμεγμα της αγελάδας, να παρατηρήσετε το οικοσύστημα, δηλαδή τα πουλιά και την πανίδα, να πάρετε μέρος σε δραστήρια αθλήματα, όπως είναι η πεζοπορία και το ράφτινγκ ή να κάνετε μαθήματα ντόπιας κουζίνας, τότε μη διστάσετε να βιώσετε την εμπειρία του νέου αυτού ταξιδιωτικού trend!
Τι ονομάζουμε όμως αγροτουρισμό στην Ελλάδα;

Στο κόσμο κερδίζει συνεχώς έδαφος ο αγροτουρισμός και η Ελλάδα, που η βαριά της βιομηχανία είναι ο Τουρισμός, δεν θα μπορούσε να μείνει απέξω. Το μεσογειακό κλίμα, η κουλτούρα, η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι τέτοια που μπορούν να εντάξουν τον αγροτουρισμό στο ελληνικό«χαρτοφυλάκιο». Πρόκειται άλλωστε για μια μορφή τουρισμού που δεν έχει μια συγκεκριμένη εποχή.

Πιο συγκεκριμένα όμως, ο αγροτουρισμός είναι μία εναλλακτική μορφή τουρισμού στην ύπαιθρο. Αποτελεί μια βιωματική μορφή τουρισμού με επίκεντρο τον άνθρωπο της υπαίθρου η οποία αξιοποιεί την αγροτική καλλιέργεια, τα πολιτιστικά στοιχεία, τη φύση, την τοπική γαστρονομία και φιλοξενία ως πόλο έλξης για τον τουρίστα. Κάνοντας αγροτουρισμό διαμένετε σε παραδοσιακά καταλύματα και μικρά ξενοδοχεία και συμμετέχετε σε διάφορες παραδοσιακές και άλλες εμπλουτιστικές δραστηριότητες αξιοποιώντας τα πολιτιστικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά στοιχεία της περιοχής ώστε να έχετε μία διαδραστική εμπειρία μέσα από την επαφή με το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον των αγροτικών περιοχών.

Αγροτουρισμός: Γιατί αξίζει να ζήσετε τη διαφορετική αυτή εμπειρία

Πόσο καιρό έχετε να πάτε μια βόλτα στο χωριό του παππού και της γιαγιάς και να δείτε πώς είναι η ζωή εκεί; Ξυπνούν από τις πέντε το πρωί, ζυμώνουν και ψήνουν το ψωμί, πάνε στο κήπο να μαζέψουν λαχανικά, φροντίζουν τα ζώα τους, μαγειρεύουν στο φούρνο και πόσα άλλα ακόμη. Αναλόγως την εποχή, μαζεύουν ελιές από το χωράφι τους, φτιάχνουν το δικό τους κρασί, ασχολούνται με μέλισσες για να έχουν το δικό τους, υψηλό σε γυρεόκοκκο, μέλι και φτιάχνουν σπιτικό τυρί από το γάλα της κατσίκας. Θέλετε κι άλλα;

Όλες αυτές τις εργασίες, μέσω του αγροτουρισμού, μπορείτε να τις δείτε αλλά προπαντώς να τις ζήσετε από κοντά πραγματικά και ουσιαστικά και όχι επιφανειακά και τυπικά.
Επιπλέον, ιδιαίτερη θέση στον αγροτουρισμό κατέχουν οι δραστηριότητες που αξιοποιούν τα πολιτιστικά, λαογραφικά, γαστρονομικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία της περιοχής. Η δυνατότητα επίσκεψης και ξενάγησης σε παλιά μοναστήρια, εκκλησίες, γεφύρια, οινοποιεία, εργαστήρια χειροτεχνίας, η συμμετοχή σε πανηγύρια και τοπικές γιορτές, όλα συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα και συμβάλλουν στην απόκτηση νέων, μοναδικών εμπειριών και στην αίσθηση προσέγγισης της φύσης, με τρόπο αυθεντικό.

Αγροτουρισμός: Που μπορείτε να κάνετε αυτές τις εναλλακτικές διακοπές

Όπως αναφέρει στη σελίδα της στο Facebook η Αγροξενία, ο μη κερδοσκοπικός φορέας για την προώθηση των Αγροτουριστικών επιχειρήσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό, που ιδρύθηκε μόλις το 2019 με πρωτοβουλία αγροτουριστικών επιχειρήσεων από μέλη του Συνδέσμου Ενώσεων Αγροτουρισμού Ελλάδος (Σ.Ε.ΑΓ.Ε.) και του Δικτύου Συνεργασίας Πολυλειτουργικών Αγροκτημάτων (ΔΙ.Σ.Π.Α.), η φετινή χρονιά θα είναι πολύ διαφορετική για τον τουρισμό. Όμως, όλοι μπορούμε να επιλέξουμε έναν διαφορετικό τρόπο διακοπών, να επισκεφτούμε καινούρια μέρη στην Ελλάδα και να γνωρίσουμε εκ βαθέων μικρότερες τοπικές κοινωνίες, να έρθουμε σε επαφή με τη φύση, να κάνουμε δραστηριότητες πέραν των συνηθισμένων και να δοκιμάσουμε υπέροχες γεύσεις.

Αν, λοιπόν, και εσείς θέλετε φέτος να ζήσετε με τα παιδιά σας μια πραγματική «μέρα στο χωριό» ιδού μερικές προτάσεις:

Ξενώνας Φάμπρικα – Χανιά Κρήτη

Ο Ξενώνας Φάμπρικα προσφέρει στους επισκέπτες του τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τη γεωργία, τον πολιτισμό και τα αυθεντικά χαρακτηριστικά, να ασχοληθούν με αγροτικές δραστηριότητες, να γευτούν τοπικά προϊόντα και παραδοσιακή κουζίνα και να γνωρίσουν την καθημερινή ζωή των ντόπιων.
Βρίσκεται στον Βάμο, ένα παραδοσιακό χωριό στην περιοχή των Χανίων της Κρήτης, ανάμεσα στη θάλασσα και τα βουνά και προσφέρει εκπληκτική θέα, ενώ η παραδοσιακή αρχιτεκτονική εναρμονίζεται με τη φύση. Αποτελείται από δύο ενότητες: τα Σπίτια Φάμπρικα και το Αγρόκτημα Φάμπρικα.
Όλα είναι χτισμένα από τοπικές λευκές πέτρες και έχουν κεραμοσκεπές για να διατηρήσουν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ η μυρωδιά θυμαριού και ρίγανης αιωρείται στον αέρα, για να καλωσορίσει κάθε επισκέπτη.

Βίλες Θεριανός, Ζάκυνθος

Η οικογένεια Θεριανού έχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει στη Ζάκυνθο, δημιούργησε έναν χώρο, όπου άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπορούν να έρθουν και να γνωρίσουν την ελληνική κουλτούρα, την αυθεντική ελληνική φιλοξενία και να έρθουν σε επαφή με την πανέμορφη φύση του νησιού.
Πρόκειται για ένα υπέροχο βιολογικό αγρόκτημα, που βασίζεται στην προσωπική επαφή και την πλήρη προστασία της ιδιωτικής ζωής των επισκεπτών του, ώστε να νιώθουν άνετα σαν το σπίτι τους καθόλη τη διάρκεια των διακοπών τους.
Λαχανικά και φρούτα, λάδι, κρασί, σταφύλια, μηλιές, κυδωνιές, πορτοκαλιές, λεμονιές, καρυδιές και πολλά είδη λουλουδιών καλλιεργούνται σε αφθονία.
Οι βίλες Θεριανός προσφέρουν μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες να γευτούν πρώτοι τα μοναδικά προϊόντα της ελιάς, της σταφίδας, του σταφυλιού, να δουλέψουν στις εργασίες αυτές και να γνωρίσουν από κοντά την ελληνική γη και παράδοση.
Ακόμα να γνωρίσουν και να γευτούν τα αγνά προϊόντα συμμετέχοντας στην παραγωγή τους.

Ξενώνας Ιχνηλάτης

Σε μια πανδαισία ξύλου και πέτρας, ο ξενώνας Ιχνηλάτης στις όχθες της λίμνης Κερκίνης ξεχωρίζει για την ανεπιτήδευτη κομψότητα και τη διακριτική του πολυτέλεια.
Ο επισκέπτης έρχεται πιο κοντά στη φύση από ποτέ απολαμβάνοντας μια βόλτα με άλογα της φάρμας στις όχθες της λίμνης, μια ήσυχη βαρκάδα στα νερά της Κερκίνης ή διασχίζοντάς την με κανό παρατηρώντας την άγρια ομορφιά του τοπίου, που φιλοξενεί τόσα διαφορετικά είδη πτηνών αλλά και δραπετεύοντας στις κορυφογραμμές των φυσικών συνόρων με jeep 4.
Μπορεί επίσης να συμμετέχει σε δραστηριότητες όπως τοξοβολία, ποδήλατο, ψάρεμα και παρατήρηση πουλιών (birdwatching), να επισκεφθεί τις ιαματικές θερμές πηγές της περιοχής για μια χαλαρωτική SPA εμπειρία, το Οχυρό του Ρούπελ, το σπήλαιο της Αλιστράτης, τον μοναδικό Βοτανικό Κήπο Κρουσσίων και το Φαράγγι του Αγγίτη αλλά και να περιηγηθεί στις δεκάδες Ιερές Μονές του Νομού Σερρών με σημαντικότερες αυτές του Τιμίου Προδρόμου & Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου.
Το φαγητό αποτελεί μία ακόμη ξεχωριστή εμπειρία γιατί εκτός από τις τοπικές λιχουδιές, στην Κερκίνη υπάρχουν φάρμες εκτροφής βουβαλιών, με αποτέλεσμα η Ελληνική τοπική κουζίνα να εμπλουτίζεται με ιδιαίτερα πιάτα.

Βιολογικό αγρόκτημα «Ευμέλια»

Βρίσκεται σε ένα μεγάλο κτήμα λίγο έξω από το χωριό Γούβες στη Λακωνία, που διαθέτει αρχαίο ελαιώνα και υπέροχες εκτάσεις καλλιέργειας βοτάνων.
Οι κατοικίες –στις παρυφές της κοιλάδας του Ευρώτα– μπορούν να φιλοξενήσουν μέχρι και τέσσερα άτομα σε village chic στιλ άκρως φιλικό προς το περιβάλλον.
Το νερό ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται στην καλλιέργεια. Οι ανάγκες του ξενώνα σε τρόφιμα καλύπτονται πλήρως με φρούτα και λαχανικά δικής τους παραγωγής καθώς και με μια πλούσια γκάμα από βιολογικά προϊόντα.
Φυσικά, οι κάθε λογής αγροτουριστικές δραστηριότητες και τα μαθήματα μαγειρικής βρίσκονται ψηλά στην ημερήσια διάταξη ενώ διοργανώνονται σεμινάρια και workshops της «Ευμέλιας» για θέματα όπως εναλλακτική ιατρική, φιλοσοφία, τέχνη, γιόγκα, τάι τσι, μαγειρική, οινογνωσία και δοκιμή ελαιόλαδου.

«Red Tractor», Τζια

«Γιατί κόκκινο τρακτέρ», είναι η πρώτη ερώτηση που έρχεται στο μυαλό κάθε επισκέπτη.

«Διότι στο κτήμα δουλεύει ακόμη η “γριά”, ένα κόκκινο τρακτέρ του 1947», λέει ο Κώστας Μαρούλης, που μετέτρεψε πριν από λίγα χρόνια μια έκταση 35 στρεμμάτων στην Τζια σε έναν όμορφο αγροτουριστικό ξενώνα.
Μαζί με τη γυναίκα του Marcie Meyers φτιάχνουν chutneys, μπισκότα από βελανίδια, κέτσαπ από καρπούζι και πολλά άλλα καλούδια, ενώ η Marcie σχεδιάζει τις συσκευασίες των προϊόντων, ζωγραφίζει, υφαίνει στον αργαλειό, οργανώνει συχνά εργαστήρια με παιδιά και ασχολείται με τον κήπο όσο οι επισκέπτες συμμετέχουν στις δραστηριότητες ή ξεκουράζονται σε μία από τις πέντε γραφικές μεζονέτες που αριθμούν συνολικά δέκα διαμερίσματα.

homm® Loyalty Club

Sign up for our newsletter and earn your discount coupon instantly for your next reservation!