Κάνε εγγραφή τώρα στο homm®️ Loyalty Club και κέρδισε αυτομάτως το εκπτωτικό κουπόνι για την επόμενη σου κράτηση μαζί μας!

Ηλεκτρονικό μπλόκο στα εισοδήματα AirBnB (capital.gr)

Spread the love

https://www.capital.gr/tax/3483463/ilektroniko-mploko-sta-eisodimata-airbnb

Ηλεκτρονική “ενέδρα” στα εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων, τύπου AirBnB, έχει στήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Πολύ σύντομα οι φορολογικές αρχές θα έχουν στη διάθεσή τους στοιχεία για τα παραπάνω εισοδήματα, καθώς η ΑΑΔΕ θα κάνει χρήση των νέων νομοθετικών όπλων που έχει στη διάθεσή της.

Συγκεκριμένα, με βάση το νομοθετική πλαίσιο που ισχύει ήδη, η ΑΑΔΕ υπέβαλε στις τρεις μεγαλύτερες ηλεκτρονικές πλατφόρμες διαμοιρασμού ακινήτων, την AirBnB, την Booking και τη Homeaway, επίσημο αίτημα για να παραδώσουν τα στοιχεία για τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από αυτές κατά τα φορολογικά έτη 2018 και 2019.

Η προθεσμία που έχει δοθεί στις σχετικές πλατφόρμες είναι έως το τέλος του τρέχοντος μήνα. Στην περίπτωση που δεν παρασχεθούν τα στοιχεία η ΑΑΔΕ θα κάνει χρήση της δικαιοδοσίας που της δίνει η νομοθεσία και θα ζητήσει από τις αρμόδιες εθνικές αρχές διαχείρισης της υποδομής του διαδικτύου να “ρίξουν μαύρο” στις πλατφόρμες που δεν θα συνεργαστούν.

Εφόσον συνεργαστούν και παράσχουν τα στοιχεία θα ξεκινήσει μια διαδικασία ελέγχου. Συγκεκριμένα, θα ελεγχθούν τα εξής:

– αν οι ιδιοκτήτες που εμφανίζονται να έχουν εισόδημα από βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο και αν έχουν δηλώσει τις ιδιοκτησίες που εκμεταλλεύονται με βραχυχρόνια μίσθωση,

– αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει τις σχετικές μισθώσεις στο taxisnet,

– αν έχουν δηλώσει στη φορολογική τους δήλωση το εισόδημα από την βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων που εμφανίζονται να έχουν καρπωθεί,

Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι παραπάνω υποχρεώσεις, θα επιβληθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως η επιβολή προστίμου (έως 5.000 ευρώ ανάλογα με την παράβαση), ο καταλογισμός πρόσθετου φόρου  και προσαυξήσεων.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ προβλέπει ότι τα στοιχεία από τις πλατφόρμες διαμοιρασμού θα δίνονται στις ελεγκτικές υπηρεσίες σε ετήσια βάση κάθε Φεβρουάριο προκειμένου να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι.

homm® Loyalty Club

Sign up for our newsletter and earn your discount coupon instantly for your next reservation!