Sign up now to homm®️ Loyalty Club and earn your discount coupon instantly for your next reservation!

Η ETC αποκαλύπτει το μέλλον των ταξιδιών στην Ευρώπη | Τι λέει η έκθεση για την Ελλάδα (tourism today.gr)

Spread the love

https://www.tourismtoday.gr/η-etc-αποκαλύπτει-το-μέλλον-των-ταξιδιών/

H πανδημία έφερε στον τουριστικό τομέα στην Ευρώπη μια κρίση όπως καμία άλλη, με αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από την ανάκαμψη του.
Αυτό επισημαίνεται στην τελευταία τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC) «Ευρωπαϊκός Τουρισμός: Τάσεις & Προοπτικές».

Οι τελευταίες προβλέψεις δείχνουν ότι το ταξίδι στην Ευρώπη αναμένεται να είναι 54% χαμηλότερο φέτος από ότι το 2019.

Η ταξιδιωτική βιομηχανία συνεχίζει να αγωνίζεται ενόψει της συνεχιζόμενης πανδημίας

Για να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις της επιδημίας, οι οικονομίες στην Ευρώπη αρχίζουν να ξανανοίγουν. Και τονώνουν τον τουρισμό για να σώσουν τις καλοκαιρινές διακοπές και να περιορίσουν οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία.

Ο ρυθμός ανάκαμψης ανά προορισμό θα ποικίλει και θα εξαρτηθεί από το βαθμό στον οποίο βασίζονται στις διεθνείς αγορές πηγών και την αναβίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, υπογραμμίζεται στην έκθεση της ETC.

Η έκθεση αναφέρει ότι ο αντίκτυπος της παγκόσμιας κρίσης στην υγεία θα ρίξει τον τουρισμό κάτω από τα επίπεδα του 2019 έως το 2023.

Κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, η Ευρώπη σημείωσε δραματική μείωση 44% στις διεθνείς αφίξεις τουριστών σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2019.

Οι απώλειες θέσεων εργασίας στον τουρισμό στην Ευρώπη το 2020 θα μπορούσαν να είναι…μνημειώδεις. Κυμαινόμενες μεταξύ 14,2 εκατ. έως 29,5 εκατ. Εξακολουθεί να κυριαρχεί η αβεβαιότητα. Και η διάρκεια των περιορισμών πανδημίας θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον προσδιορισμό των απωλειών στον τομέα.

Τα δεδομένα που αναφέρονται από προορισμούς στους μήνες Απρίλιο / Μάιο αντικατοπτρίζουν το επίπεδο της διαταραχής που προκαλείται από την πανδημία.

  • Η Κροατία (-86%) και η Κύπρος (-78%) σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις που αντικατοπτρίζουν τις σημαντικές απώλειες των βασικών αγορών πηγών, όπως η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την πανδημία.
  • Παρά την απότομη πτώση των αφίξεων της Ισλανδίας (-52%), η επιτυχία στην εξάλειψη της εξάπλωσης του ιού λόγω του αυστηρού συστήματος εντοπισμού και ανίχνευσης επέτρεψε στο νησί των Σκανδιναβών να ανοίξει με βεβαιότητα τα σύνορα του σε διεθνή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι.
  • Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία έδειξαν μείωση -96,9% στις κρατήσεις προς την Ευρώπη κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2020 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Σε άνοδο Ιούλιο- Αύγουστο, προορισμοί όπως η Ελλάδα

Σε θετικό σημείο, καθώς η δραστηριότητα των καταναλωτών αρχίζει να αυξάνεται, τα δεδομένα έδειξαν επίσης μια άνοδο στις κρατήσεις πτήσεων για προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Οι επισκέπτες αναψυχής αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος των νέων εισιτηρίων που αγοράστηκαν, αλλά η ανάκαμψη ήταν ισχυρότερη μεταξύ των ταξιδιωτών που στοχεύουν να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς.

Ευκαιρία για ανάκαμψη σε εσωτερικά και σύντομα ταξίδια

Η ανάκαμψη των ταξιδιών σε όλους τους προορισμούς παγκοσμίως θα εξαρτηθεί από οικονομικούς παράγοντες, την ταχύτητα με την οποία θα αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, την “υγεία” της αεροπορικής βιομηχανίας.

Η πιθανότητα σταθερής και γρήγορης ανάκαμψης της ταξιδιωτικής ζήτησης είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερη για προορισμούς που βασίζονται περισσότερο σε εγχώριους ταξιδιώτες.

Το χαμηλότερο κόστος ταξιδιού, οι υπόλοιποι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί, η αβεβαιότητα σχετικά με τη διαθεσιμότητα των μεταφορών, καθώς και η αυξημένη αποτροπή κινδύνου είναι πιθανό να αυξήσει την προτίμηση των καταναλωτών για ταξίδια πιο κοντά στο σπίτι.

Το μέσο μερίδιο των εσωτερικών ταξιδιωτών ανέρχεται στο 44,5% στους προορισμούς της ευρωπαϊκής χώρας, ενώ οι αφίξεις μικρών αποστάσεων ανέρχονται στο 77% όλων των ταξιδιωτών.

Ο συνδυασμός τόσο των αφίξεων από τη χώρα όσο και της εξάρτησης από τα ταξίδια μικρών αποστάσεων, η Γερμανία, η Νορβηγία και η Ρουμανία είναι οι πιο ανθεκτικές και πιθανότατα να είναι ταχύτερες και πιο σταθερές στην ανάκαμψη.

Αντίθετα, η Ισλανδία, το Μαυροβούνιο και η Κροατία έχουν το χαμηλότερο σκορ με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάκαμψης. Αυτοί οι προορισμοί έχουν μικρές εγχώριες τουριστικές αγορές και πολύ μεγαλύτερη εξάρτηση από τη διεθνή ζήτηση, συμπεριλαμβανομένου ενός σημαντικού ποσοστού ταξιδιών από αγορές εκτός Ευρώπης, οι οποίες πιθανότατα θα υπόκεινται σε περιορισμούς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Νέες τάσεις στον τουρισμό

Η έκθεση σημειώνει ότι ο τουρισμός, όπως γνωρίζαμε, έπαψε να υπάρχει, ενώ η επιτυχία έγκειται στην ταχεία αξιοποίηση νέων τεχνολογιών για προσαρμογή στο «νέο φυσιολογικό» και σε μετατοπίσεις στη συμπεριφορά των καταναλωτών.

Ένας τομέας που παραδοσιακά χαρακτηρίζεται από ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις θα πρέπει τώρα να παρέχει τις ίδιες πολύτιμες άυλες πτυχές μέσω πιο άψογων μεθόδων σε έναν πιο ψηφιακό κόσμο.

Η αειφορία θα είναι καθοριστικής σημασίας για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού και πιο ανταγωνιστικού τομέα μέσω της εφαρμογής ενός μοντέλου που είναι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

«Ευκαιρία να πατήσουμε το κουμπί επαναφοράς»

«Η πανδημία Covid-19 είχε σημαντικό αντίκτυπο σε ολόκληρο τον τομέα, τονίζει ο
Εκτελεστικός Διευθυντής της ETC Εδουάδρο Σαντατέρ.

Μιλάμε εδώ και πολύ καιρό για τη βιώσιμη ανάπτυξη, την κλιματική αλλαγή, την ψηφιοποίηση και την καινοτομία. Είναι μια ευκαιρία να πατήσουμε το κουμπί επαναφοράς, να προκαλέσουμε προκαθορισμένα μοντέλα και τελικά να λάβουμε σοβαρά υπόψη όλα αυτά τα θέματα.

Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ανάκαμψη από αυτήν την τρομερή κατάσταση για να επιταχύνουμε τη μεταμόρφωση και να στραφούμε στον τουρισμό του αύριο».

homm® Loyalty Club

Sign up for our newsletter and earn your discount coupon instantly for your next reservation!