Sign up now to homm®️ Loyalty Club and earn your discount coupon instantly for your next reservation!

“Καμία απόφαση για περιορισμό της βραχυχρόνιας”, δηλώνει το υπουργείο (bnbnews.gr)

Spread the love

“Καμία απόφαση για περιορισμό της βραχυχρόνιας”, δηλώνει το υπουργείο

«Το χωροταξικό για τον τουρισμό είναι σε πρώιμο στάδιο, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης». Αυτή ήταν η απάντηση που λάβαμε από το γραφείο του υφυπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αρμόδιου για θέματα Χωροταξίας κ. Δημήτρη Οικονόμου, σχετικά με τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύματα κάνουν λόγο για ενεργοποίηση της ανενεργής έως τώρα διάταξης για τον περιορισμό της δραστηριότητας βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αναφέρουν ότι το χωροταξικό για τον τουρισμό θα περιορίζει τη δραστηριότητα σε δύο ακίνητα ανά ΑΦΜ και σε ενοικίαση για έως 60 ημέρες στα τουριστικά αναπτυγμένα και αναπτυσσόμενα νησιά καθώς και σε νησιά κάτω των 10.000 κατοίκων.

«Πρόκειται για παλιές προτάσεις που υπήρχαν στα συρτάρια του υπουργείου και απορούμε από πού προέκυψαν αυτές οι διαρροές», μας απάντησαν χαρακτηριστικά από το γραφείο του κ. Οικονόμου. Εξέφρασαν μάλιστα επιφυλάξεις για το κατά πόσο μια τέτοια ρύθμιση μπορεί να συμπεριληφθεί στο χωροταξικό για τον τουρισμό. Οι επιφυλάξεις τους έγκεινται στο γεγονός ότι η βραχυχρόνια είναι αστική και όχι τουριστική μίσθωση.

Σοβαρά ερωτηματικά
Οι διαρροές αυτές προκαλούν σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά τους, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη χρονική συγκυρία για τον τουρισμό. Τα παιχνίδια στρατηγικής καλά κρατούν. Οι ξενοδόχοι αλλά και οι ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων βλέπουν τους τζίρους τους να καταρρέουν. Ήδη με επιστολές τους στους αρμόδιους υπουργούς έχουν ζητήσει την αναστολή της βραχυχρόνιας μίσθωσης, με πρόφαση την πανδημία του κορονοϊού. Οι ξενοδόχοι μάλιστα προβάλλουν ως επιχείρημα ότι οι ίδιοι τηρούν αυστηρά πρωτόκολλα υγιεινής ενώ η βραχυχρόνια μίσθωση όχι.

Οι σύλλογοι ΠΑΣΥΔΑ και ΣΟΔΙΑ έχουν ήδη απαντήσει στις αιτιάσεις αυτές με επαρκή επιχειρήματα.

Ωστόσο οι ιδιοκτήτες και διαχειριστές καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης ανησυχούν ότι μπορεί η κυβέρνηση να υποκύψει στις όποιες πιέσεις. Όπως άλλωστε συνέβη πριν από μερικές ημέρες με την απόφαση της Ουγγαρίας για περιορισμό της βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πάντως, από το Υπουργείο απέφυγαν να κάνουν συγκεκριμένες δηλώσεις για τις προθέσεις τους σε ό,τι αφορά τη βραχυχρόνια μίσθωση. Μας παρέπεμψαν να επικοινωνήσουμε ξανά μαζί τους σε μερικούς μήνες.

homm® Loyalty Club

Sign up for our newsletter and earn your discount coupon instantly for your next reservation!