Sign up now to homm®️ Loyalty Club and earn your discount coupon instantly for your next reservation!

Ο Μπράιαν Τσέσκι της Airbnb επανεξετάζει τη στρατηγική ανάπτυξης της εταιρείας (capital.gr)

Spread the love

https://www.capital.gr/forbes/3473859/o-mpraian-tseski-tis-airbnb-epanexetazei-ti-stratigiki-anaptuxis-tis-etaireias

Η Airbnb έχει απωλέσει κρατήσεις αξίας 1 δισ. δολαρίων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που έχει βάλει στην “αναμονή” την ταξιδιωτική βιομηχανία, όπως δήλωσε ο ιδρυτής της, Μπράιαν Τσέσκι, στους Times, προσθέτοντας ότι επιδίωξή του είναι να επιστρέψει η εταιρεία στις βασικές αξίες της και να επικεντρωθεί στην παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας σε τοπικές αγορές ακινήτων και σε λιγότερο γνωστούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Κι όλα αυτά, την ώρα που ο Τσέσκι προσπαθεί να διασώσει την εταιρεία του από την καταστροφή.

“Μεγαλώσαμε πολύ γρήγορα, και κάναμε λάθη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσέσκι. “Παρασυρθήκαμε. Πρέπει πραγματικά να σκεφτούμε τον αντίκτυπό μας στις πόλεις και τις κοινότητες. Να αναθεωρήσουμε την οπτική μας για όλα και για όλους”, πρόσθεσε, μιλώντας στους Times.

Η Airbnb συνήθως δεν πραγματοποιεί επιστροφές χρημάτων, επιτρέποντας στους ιδιοκτήτες των ακινήτων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της να ορίζουν τη δική τους πολιτική ακυρώσεων. Όμως, με το κλείσιμο των συνόρων και την αδυναμία των τουριστών να ταξιδέψουν, λόγω της πανδημίας, ο Τσέσκι κλήθηκε να επιστρέψει στους τουρίστες που χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα τα χρήματα που είχαν καταβάλει για τις κρατήσεις τους, γεγονος που τον ανάγκασε να αναζητήσει χρηματοδότηση – έτσι, συγκέντρωσε 2 δισ. δολάρια από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των private equity Silver Lake και Sixth Street Partners, με τσουχτερό μάλιστα επιτόκιο της τάξης του 10%.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της αυτοκριτικής του και μιας “πραγματικά σοβαρής αξιολόγησης” για το ποιός θα έπρεπε -και ποιος όχι- να διαθέτει προς ενοικίαση το ακίνητό του μέσω της πλατφόρμας βραχυχρόνιας μίσθωσης, ο Τσέσκι σημείωσε ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται στους μικρούς ιδιοκτήτες ακινήτων έναντι των μεγάλων διαχειριστών. “Υποστηρίζουμε τη μοναδικότητα τόσο σε επίπεδο διαμονής όσο και παροχής υπηρεσιών. Είτε πρόκειται για επιχείρηση είτε για μεμονωμένο ιδιοκτήτη, η εμπειρία που προσφέρει πρέπει να είναι αυθεντική”, ανέφερε.

Πέραν όμως της επιστροφής χρημάτων σε χιλιάδες πελάτες της πλατφόρμας, ο Τσέσκι τον Μάρτιο διέθεσε επιπλέον ποσό 250 εκατ. δολαρίων προκειμένου να καλύψει το 1/4 των άμεσων απωλειών που υπέστησαν από την πανδημία οι περίπου 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που συνεργάζονται με την Airbnb.

Όσο για την ίδια την εταιρεία, που παλεύει να αντιμετωπίσει και αυτή τις επιπτώσεις του κορονοϊού, η Airbnb προχώρησε σε περικοπές προσωπικού, απολύοντας το 25% των εργαζομένων της, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περίπου 2.000 άτομα, πολλά εκ των οποίων εργάζονταν πάνω στα νέα σχέδια της εταιρείας. Κίνηση που εντάσσεται στην απόφαση του Τσέσκι να επανεξετάσει τη στρατηγική του για την παροχή μιας “ολοκληρωμένης ταξιδιωτικής εμπειρίας”.

Ο ίδιος δε ο Τσέσκι, η περιουσία του οποίου στα τέλη του προηγούμενου έτους υπολογιζόταν σε περισσότερα από 3 δισ. δολάρια, σχεδιάζει να παραιτηθεί από μισθούς έξι μηνών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Ο Τσέσκι βλέπει, πάντως, τη δραστηριότητα της εταιρείας να ανακάμπτει μετά την άρση των lockdown. “Η δραστηριότητά μας τον περασμένο μήνα διαμορφώθηκε στα ίδια ή και υψηλότερα επίπεδα από πέρυσι, από πλευράς ακαθάριστων εσόδων από κρατήσεις”, δήλωσε.

Ο ιδρυτής της Airbnb, ωστόσο, είχε περιγράψει προηγουμένως με μελανά χρώματα το πλήγμα που δέχθηκε η εταιρεία του. Το “λουκέτο” ήταν “τραυματική εμπειρία, προκάλεσε απόλυτη τρέλα και ξέφρενο πανικό”, δήλωσε. “Ήμουν εκεί, ως καπετάνιος του πλοίου, ενός καλού πλοίου. Ήταν μια ηλιόλουστη μέρα και ξαφνικά μας χτύπησε μια τορπίλη. Απωλέσαμε τη συντριπτική πλειοψηφία της δραστηριότητάς μας. Είχαμε ακυρώσεις αξίας άνω του 1 δισ. δολαρίων”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Και πράγματι το πλήγμα για την Airbnb ήταν μεγάλο. Η έλευση της πανδημίας του κορονοϊού ανάγκασε την εταιρεία όχι μόνο να επανεξετάσει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, αλλά και να αναζητήσει πρόσθετη χρηματοδότηση 2 δισ. δολαρίων από επενδυτές. Ο λόγος ήταν ότι η ασάφεια όσον αφορά τις πολιτικές ακύρωσης των κρατήσεων στα 7 εκατ. ακίνητα που προσφέρονται μέσω της πλατφόρμας της, έθεσε σε δοκιμασία τις σχέσεις μεταξύ των ταξιδιωτών και των ιδιοκτητών ακινήτων της Airbnb. Έτσι, μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες ταξιδιωτών ότι δεν μπορούσαν να λάβουν πλήρη επιστροφή των χρημάτων τους για κρατήσεις που ακυρώθηκαν καθώς διάφορες πόλεις μπήκαν σε καραντίνα, ο Τσέσκι ενέκρινε ένα σχέδιο αποζημίωσης για όσους είχαν κάνει κρατήσεις έως και τα μέσα Μαΐου.

homm® Loyalty Club

Sign up for our newsletter and earn your discount coupon instantly for your next reservation!